Czym jest paciorkowiec?

Paciorkowce to bakterie wszechobecne, które mogą zaatakować organizm w różnym wieku. Istnieje podział paciorkowców na gatunki. Ten rodzaj bakterii może powodować szereg chorób, zakażeń i infekcji. Jak można się zarazić i jak odróżnić tego rodzaju bakterie dowiesz się czytając nasz artykuł.

Paciorkowce to bakterie, które często są przyczyną niegroźnych infekcji, takich jak zapalenie mieszka włosowego, ale również mogą powodować szereg niebezpiecznych sytuacji, w których może dojść do poważnych konsekwencji zdrowotnych, a nawet zagrożenia życia. Szczególnie niebezpieczne są dla kobiet w ciąży, ponieważ mogą powodować poronienia lub uszkodzenia płodu. 

Czym są paciorkowce?

Paciorkowce to bakterie zaliczane do grupy gram-dodatnich. Streptokoki, bo tak też je nazywamy, to bakterie o kształcie kulistym, które nie posiadają zewnętrznej błony komórkowej. Bakterie te posiadają zdolność układania się w łańcuszki o różnej długości, które w bardzo łatwy sposób przenikają w głąb skóry i tkanki łącznej. Paciorkowce dzielą się na wiele grup, jedne z nich są niebezpieczne, drugie zaś nie stwarzają bezpośredniego zagrożenia dla człowieka. 

Rodzaje paciorkowców

Do najbardziej znanych paciorkowców zaliczamy:

  • paciorkowce ropotwórcze 
  • paciorkowiec kałowy
  • paciorkowiec zieleniejący
  • paciorkowiec bezmleczności
  • dwoinki zapalenia płuc - ten rodzaj bakterii również jest kwalifikowany do grupy paciorkowców

Jak można zarazić się paciorkowcami?

Paciorkowce posiadają dużą zdolność przenikania do tkanek, co powoduje bardzo szybkie roznoszenie tej bakterii. Jedną z najczęstszych dróg zakażenia jest droga kropelkowa. Wystarczy, aby pacjent, który posiada w sobie tę bakterię kichnął lub zakasłał bez zachowania odpowiedniego dystansu. Paciorkowce mogą rówież zostać przeniesione poprzez drogę pokarmową. Korzystanie z tych samych sztućców, jedzenie niemytych owoców i warzyw może  być bezpośrednią przyczyną zakażenia paciorkowcami. 

Rodzaje chorób wywołanych paciorkowcem

Rodzaj paciorkowca

choroba

ropotwórczy

róża, szkarlatyna, liszajec, zapalenie gardła, angina ropna, zapalenie ucha środkowego, kłębuszkowe zapalenie nerek, zapalenie wsierdzia

zieleniejący

ropień zęba, zapalenie wsierdzia

kałowy

zapalenie układu moczowego, zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie opon mózgowych, nowotwór jelita grubego

bezmleczności

jest groźny tylko dla kobiet w ciąży, grozi uszkodzeniem płodu lub poronieniem

dwoinki zapalenia płuc

zapalenie opon mózgowych, zapalenie płuc, zapalenie krwi

Jak uniknąć zakażenia

Profilaktyką w chorobach przenoszonych drogą kropelkową jest dbałość o higienę. Należy pamiętać o częstym myciu dłoni oraz przedmiotów, na których mogą  być przenoszone bakterie. Dodatkowo zachowywać dystans społeczny od osób, które posiadają objawy infekcji. Unikać całowania się na przywitanie oraz całowania maleńkich dzieci przez osoby postronne. 

Leczenie chorób wywołanych paciorkowcem

Leczenie polega na wdrożeniu antybiotyku, na który wrażliwe są paciorkowce. W większości przypadków stosuje się leki zawierające amoksycylinę lub penicylinę. Leczenie stosuje się w zależności od zaleceń lekarz przez okres od 7 do 10 dni. 

Objawy zakażenia paciorkowcem

Pierwszymi objawami, które mogą sugerować obecność paciorkowca w naszym ciele jest obrzęk, zaczerwienienie i ból gardła. U pacjenta może pojawić się powiększenie węzłów chłonnych i przekrwienie migdałków. Dodatkowo często występuje gorączka i pojawia się biały nalot na języku. 

Jak wykryć paciorkowca w gardle?

Podstawowym badaniem umożliwiającym potwierdzenie obecności paciorkowca w gardle jest pobranie wymazu z gardła w celu wykonania posiewu. Ważne jest, aby wymaz został pobrany przed wdrożeniem antybiotyku. W aptece dostępne są testy, które w szybki sposób określą, czy w gardle są obecne bakterie paciorkowca. 

Paciorkowce dzielimy na groźne i te które nie powodują zagrożenia życia ani poważniejszych konsekwencji zdrowotnych. Jednak należy pamiętać, że tego rodzaju bakterie wymagają wdrożenia leczenia farmakologicznego. Paciorkowce atakują organizmy, które posiadają znacznie obniżoną odporność, dlatego warto zadbać o swoje zdrowie wdrażając odpowiednio zbilansowaną dietę, bogatą w witaminę C. Silnie działający układ odpornościowy jest w stanie ograniczyć rozwój wielu bakteriom. 

Powiązane produkty

komentarze (0)

Brak komentarzy na ten moment
Product added to compare.