Żywienie medyczne
Olimp Nutramil Complex Protein, o smaku truskawkowym, saszetki, 6szt.
Rebutestin Forte, 340mg, kapsułki, 60szt
Rebutestin 170mg, kapsułki, 60szt
Kryniczanka Zdrowie, Naturalna woda lecznicza Jan, 5 L
Glukoza, saszetki, 75 g
Gluco test, glukoza o smaku pomarańczowym, 300 ml
Diasip, płyn o smaku waniliowym, 4 x 200 ml
Diasip, płyn o smaku truskawkowym, 4 x 200 ml
Żywienie medyczne
Żywienie medyczne polega na zastąpieniu zwykłej żywności odpowiednią dietą zaopatrzoną w specjalistyczne składniki odżywcze. Produkty te zawierają witaminy i minerały oraz dużą dawkę energii w odpowiednio dobranych proporcjach. Mogą posiadać tylko jeden konkretny składnik lub kompletny zestaw pokarmowy odpowiedni dla jedynego źródła pożywienia. Żywienie medyczne dostarczane jest do organizmu doustnie, o ile stan pacjenta na to pozwala lub pozajelitowo. Specjalistyczne produkty występują w płynnej postaci, jako gotowy preparat lub proszek do rozpuszczenia w wodzie. Żywność specjalnego przeznaczenia może być stosowana czasowo lub na stałe zawsze pod kontrolą lekarza.
Kiedy stosuje się żywienie medyczne?
Żywienie medyczne stosuje się u osób, które z powodu różnych chorób nie mogą częściowo lub całkowicie przyjmować, trawić czy wchłaniać oraz metabolizować i wydalać zwykłego jedzenia lub niektórych jego składników. Żywienie medyczne wykorzystuje się w przypadku pacjentów, u których nastąpiła minimum 10% utrata wagi ciała w przeciągu od 3 do 6 miesięcy przed rozpoczęciem leczenia oraz gdy osoba chora przez okres dłuższy niż 10 dni, konsumuje mniej niż 60% wymaganej dziennej normy żywieniowej. Stosuje się także żywienie medyczne w przypadku istnienia dużego ryzyka niedożywienia przy niektórych schorzeniach. Żywność specjalnego przeznaczenia podawana jest pacjentom z chorobami przewlekłymi, którym doskwiera brak apetytu, wymioty, brak smaku, nudności, problemy z przełykaniem, biegunki oraz brak samodzielności związany z ograniczeniem ruchowym.
Żywienie medyczne preparaty
Preparaty w żywieniu medycznym uzależnione są od potrzeb pacjenta. Osoby chorujące na nowotwory czy w okresie okołooperacyjnym oraz pacjenci geriatryczni, każdy z nich ma inne zapotrzebowanie energetyczne czy odżywcze.
Żywienie medyczne według najczęstszych modyfikacji, zawiera:
- zwiększoną ilość składników odżywczych i wysoka kaloryczność, przede wszystkim węglowodanów, kwasów tłuszczowych Omega 3 i białka
- korzystniejszą dla organizmu przyswajalność (zastąpienie składnika, który jest lepiej tolerowany)
- udoskonalenie odpowiednimi dodatkami (witaminy, błonnik, kwasy nukleinowe oraz arginina)
- usunięcie składników nietolerowanych przez niektórych pacjentów
- płynną formę posiłku
Żywienie medyczne z apteki
Odpowiednie odżywienie jest niezbędnym warunkiem, aby organizm mógł walczyć z chorobą, w takiej sytuacji sprawdzi się żywienie medyczne z apteki. Na naszych półkach znajdziecie płyny oraz napoje odżywcze o smaku czekoladowym, waniliowym, truskawkowym, owoców leśnych a także brzoskwiniowych z mango i neutralnym. Odżywcze koktajle mogą być stosowane zarówno jako dodatek do zwykłej diety lub być jedynym pożywieniem przyjmowanym przez osobę chorą lub w trakcie rekonwalescencji. Należy jednak zawsze pamiętać, aby skonsultować się z lekarzem by dobrać odpowiednie żywienie medyczne do potrzeb pacjenta.