- News
- 0 polubienia
- 736 widoki
- 0 comments
- źródło wapnia, wapń w pożywieniu, gdzie najwięcej wapnia, rola wapnia w organizmie, wapń z apteki, wapń, niedobór wapnia, nadmiar wapnia, wapń suplement
Czym jest wapń?
Wapń jest minerałem, który powinno uzupełniać się za pomocą przyjmowanych pokarmów. Jego niedobór może prowadzić do zaburzenia wielu procesów zachodzących w naszym organizmie. Czy wiesz, że zdolność wchłaniania wapnia zmniejsza się wraz z wiekiem?
Normy zapotrzebowania na wapń
Normy wapnia różnią w zależności od wieku:
dzieci od 1 do 3 roku życia |
700 mg |
dzieci od 4 do 9 roku życia |
1000 mg |
dzieci od 10 do 18 roku życia |
1300 mg |
od 19 do 65 roku życia u mężczyzn |
1000 mg |
od 19 do 50 roku życia u kobiet |
1000 mg |
u kobiet po 51 roku życia i mężczyzn powyżej 65 roku życia |
1200 mg |
kobiety w ciąży i mamy karmiące |
1300 mg |
Rola wapnia w organizmie
W organizmie ludzkim znajduje się około 1.3 kg wapnia. Pierwiastek ten w 99% jest zmagazynowany w kościach i zębach. Wchłanianie wapnia zachodzi w jelicie cienkim i jest zależne od wielu czynników. Ogromną rolę odgrywają hormony, to one odpowiadają za obniżanie i wzrost stężenia tego pierwiastka. Kalcytonina jest produkowana przez gruczoł tarczowy i odpowiada za obniżenie stężenia wapnia w surowicy. Parathormon produkowany przez przytarczyce odpowiada za podnoszenie stężenia wapnia we krwi. Na przyswajalność wapnia wpływa witamina D oraz magnez. Nie bez przyczyny często znajdujemy ją jako substancję dodatkową w preparatach zawierających wapń. Pierwiastek ten jest przede wszystkim podstawowym budulcem kości i zębów. Bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, jest składową naczyń krwionośnych, bierze udział w krzepnięciu krwi i reguluje gospodarkę hormonalną. Dodatkowo odpowiada za prawidłową przepuszczalność błon komórkowych, dzięki czemu nasz organizm jest w stanie przyswoić różne składniki odżywcze. Wraz z magnezem wpływa na prawidłową pracę serca oraz prawidłowe przewodnictwo bodźców nerwowych.
Kiedy spada przyswajalność wapnia
Przyswajalność wapnia jest zależna od wieku. U dzieci w fazie rozwoju organizm jest w stanie wchłonąć około 60% dziennego zapotrzebowania z pokarmów dostarczanych do organizmu, bogatych w ten minerał. Wraz z wiekiem zdolność wchłaniania się zmniejsza, do okresów znacznie narażonych na niedobory zaliczamy menopauzę. To właśnie podczas jej przebiegu nasz organizm nie jest w stanie przyswajać tego pierwiastka.
Niedobór wapnia
Niedobór tego ważnego pierwiastka jest stanem niebezpiecznym dla kości. W przypadku zmniejszonego stężenia wapnia nasz organizm pobiera zmagazynowane zasoby z kości, przez co te tracą swoją gęstość. Nie jest to jedyne zagrożenie wynikające z niedoboru. Skoro wapń bierze udział w wielu procesach w naszym organizmie, to jego niedobór może objawiać się zaburzoną krzepliwością, zaburzeniem pracy serca oraz występowaniem skurczy mięśni i drgań kończyn.
Nadmiar wapnia
Zarówno niedobór, jak i nadmiar wapnia może skutkować negatywnymi skutkami dla organizmu. Nadmiar wapnia objawia się: nudnościami, wymiotami, brakiem apetytu, częstomoczem, kamicą nerkowa, problemami z koncentracją i sennością.
Źródła wapnia w pożywieniu
Jeśli występuje niedobór wapnia powinniśmy jak najszybciej odpowiednio zbilansować swoją dietę. Do produktów bogatych w wapń zaliczamy przetwory mleczne, takie jak mleko, kefir, maślanka, twarożki, sery białe i mleka w proszku. W przypadku osób nie lubiących produktów mlecznych należy sięgnąć po nienabiałowe źródła wapnia, a jest ich dużo. Jednym z produktów bogatych w wapń są ryby konserwowe takie jak szproty w oleju lub sosie pomidorowym. Roślinne nienabiałowe produkty bogate w wapń to nasiona chia, mleko migdałowe, siemię lniane, orzechy brazylijskie, pistacje, czosnek, zielone warzywa, warzywa strączkowe, szczaw, kapusta, ziarna słonecznika, kasza gryczana, kasza jęczmienna, ciemne pieczywo.
produkty mleczne |
mleko, kefir, maślanka, twaróg, ser biały, mleko w proszku, masło |
produkty nienabiałowe |
szproty w oleju lub sosie pomidorowym, masło |
produkty roślinne |
nasiona chia, siemię lniane, orzechy brazylijskie, pistacje, czosnek, warzywa strączkowe, zielone warzywa, szczaw, kasza gryczana, kasza jęczmienna, ciemne pieczywo. |
Gdzie znajduje się najwięcej wapnia w pożywieniu?
Najwięcej wapnia w pożywieniu znajduje się w serkach topionych, jednak przez dużą zawartość tłuszczu nie jesteśmy w stanie spożywać go w dużych ilościach. Bogatym źródłem wapnia są sery podpuszczkowe, są jednak one równie tłuste, jak topione. Znacznie mniej tego pierwiastka znajdziemy w mleku i serach twarogowych, chociaż te produkty są najczęściej wybierane w celu wzbogacenia diety w wapń.
Zawartość wapnia w 100g produktów
fasola |
160mg |
natka pietruszki |
193 mg |
jarmuż |
157 mg |
szczypiorek |
97 mg |
bób |
60 mg |
płatki owsiane |
54 mg |
mak |
1266 mg |
sezam |
975 mg |
Kiedy włączyć suplementację wapnia?
Po suplementy powinniśmy sięgać tylko w przypadku znacznych niedoborów. Suplementację zaleca się u kobiet podczas menopauzy oraz u osób starszych - to właśnie te osoby są narażone na znaczne ubytki poziomu wapnia. Pozostałe grupy wiekowe powinny sięgać po naturalne źródła w postaci pożywienia.
Jakie rodzaje wapnia znajdziemy w tabletkach dostępnych w aptece?
Suplementy dostępne w aptece zawierają różne sole wapniowe. Do najbardziej przyswajalnych zaliczamy węglan wapnia, jednak może on powodować podrażnienia u osób z wrażliwym układem trawiennym lub cytrynian wapnia, który stanowi alternatywę do węglanu wapnia. Jest on przeznaczony dla pacjentów z nadwrażliwością żołądka. Pozostałe sole wapniowe są mniej przyswajalne przez organizm ludzki.
Wapń z apteki
Wapń na półkach aptecznych występuje w różnej formie: tabletek, kapsułek, tabletek musujących oraz płynów. To, jaki wapń wybierzemy, zależy tylko od nas. Pamiętajmy jedynie o tym, że suplementację należy wdrożyć po konsultacji z lekarzem.
Ciekawostki
- wapń stanowi około 2% masy ciała człowieka
- nadmierne przyjmowanie białka może przyczyniać się do ograniczenia wchłaniania wapnia
- podczas jedzenia dużej ilości soli jesteśmy narażeni na utratę wapnia z organizmu
- wapń jest niezbędny do przyswajania witaminy B12
- wchłanianie wapnia utrudniają konserwanty oraz alkohol, kawa i herbata
- mimo dużej zawartości wapnia w szpinaku nie jest on najlepszym źródłem. Obecne w składzie szczawiany utrudniają jego wchłanianie
Wapń odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Podczas doboru produktów w diecie bogatej w wapń należy pamiętać o produktach bogatych w witaminę D oraz magnez. Połączenie produktów z zawartością tych składników odżywczych zapewni bardzo dobrą przyswajalność.
komentarze (0)