Pharmaceris-H Stimutone, specjalistyczny szampon spowalniający proces siwienia i...
21,00 zł / 100 ml
Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne, ale podczas ich jedzenia nie mamy do czynienia z pustymi kaloriami, ponieważ orzech włoski jest źródłem białka i cennych tłuszczów. Szczególnie polecane są osobom nie jedzącym mięsa i ryb bo ich dieta jest wtedy uboga w kwasy omega-3.
Orzech włoski jest rośliną, która ceniona była już w starożytności. Kiedyś przypisywano mu znaczny wpływ na funkcjonowanie mózgu, a to z powodu wyglądu owocu orzecha. Przypomina on do złudzenia miniaturowy ludzki mózg. Dlatego też stosowano go na przykład podczas uporczywych bólów głowy. Nazwa tego rodzaju orzecha wcale nie pochodzi od Włoch tylko od Wołoszczyzny. Jest to kraina położona w Rumuni i to właśnie stamtąd orzech włoski dotarł do Polski.
Wszystkie orzechy są wysokokaloryczne, jednak najwięcej kalorii znajdziemy właśnie w orzechu włoskim. Tylko w 100 g znajduje się około 650 kcal. Mimo tego zaleca się spożywanie tego dodatku ze względu na dużą zawartość kwasów nasyconych. Trzy orzechy są w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na te substancje. Kwasy nasycone znajdziemy również w rybach i mięsie, dlatego też orzechy są dobrą alternatywą dla wegetarian. Odpowiedni poziom kwasów wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu. Dodatkowo w orzechu włoskim jest obecna również L-arginina, która wpływa pozytywnie na rozszerzanie naczyń wieńcowych.
Orzech włoski jest źródłem nasyconych kwasów oraz białka, ale nie są to jedyne cenne składniki. Orzech włoski w swoim składzie zawiera również błonnik, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, E i K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i sód. Po samym składzie możemy się już domyślać, że orzech włoski może być pomocny podczas wielu schorzeń.
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, orzech włoski przyczynia się do rozszerzania naczyń wieńcowych. Tak więc roślina ta wpływa na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu, zmniejsza lepkość krwi, niweluje przy tym ryzyko powstawania zakrzepów. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zawałów.
Orzech włoski zawiera również w swoim składzie kwas fenolowy i elagowy - substancje, które są powszechnie znane jako związki niszczące komórki nowotworowe. W orzechu włoskim znajdziemy obydwa te kwasy, co oznacza, że orzech włoski jest produktem przeciwnowotworowym.
Badania dowodzą, że orzechy włoskie szczególnie są polecane dla osób intensywnie uczących się, a to dlatego że zawarte w składzie minerały i witaminy wspierają pracę mózgu.
Orzech włoski jest również cennym źródłem kwasu foliowego, ten zaś jest potrzebny do prawidłowego rozwoju płodu. Dzięki niemu zachodzi prawidłowy podział komórek płodu. Kobiety w ciąży mogą spożywać go w formie oleju, jako dodatek do wielu dań oraz w tradycyjny sposób.
W swoim składzie roślina ta zawiera garbniki, substancje o działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Oznacza to, że napar z orzecha włoskiego może być skutecznym sposobem na nadmierną potliwość. Możemy moczyć w nim stopy, ale również też dodawać do kąpieli
Orzech włoski posiada właściwości przeciwzapalne i ściągające. Dlatego też często jest wykorzystywany jako składnik leków na hemoroidy i żylaki. Pozytywny wpływ na naczynia krwionośne przyczynia się do zmniejszenia stanów zapalnych w żyłach. Można go stosować również w formie naparu, który możemy wykorzystać podczas nasiadówek.
Roślina ta zawiera cynk, dlatego też często jest składnikiem kosmetyków i leków do skóry trądzikowej. Orzech włoski posiada właściwości ściągające oraz przeciwbakteryjne. Dodatkowo wpływa na łagodzenie zmian skórnych. Obecność koenzymu Q10 przyspiesza regenerację naskórka i wspiera proces odnowy.
Orzechówka stosowana na bóle brzucha i dolegliwości trawienne jest chyba najbardziej znanym wyrobem na bazie tej rośliny. Nalewka z zielonych orzechów sprawdzi się podczas biegunek, problemów z trawieniem oraz podczas chorób pasożytniczych.
Orzechy włoskie mają drogocenny wpływ na komórki nerwowe, dlatego też zalecane są osobom w stanach napięcia nerwowego oraz z problemami ze snem.
Dzięki zawartości cynku orzech włoski jest wykorzystywany w kosmetykach do włosów przetłuszczających się. Dodatkowo normalizuje działanie gruczołów łojotokowych.
Orzechy możemy przyjmować w tradycyjnej formie, ale również możemy zakupić preparaty na bazie tej rośliny w aptece. Dodatkowo wiele osób decyduje się na zrobienie własnych nalewek przygotowywanych w warunkach domowych. Osoby bardziej wygodne mogą udać się do sklepu zielarskiego, gdzie na pewno znajdą wiele gotowych preparatów.
Orzechy włoskie posiadają wiele drogocennych właściwości. Dodatkowo posiadają walory smakowe, które często są uzupełnieniem wielu dań. Mimo ich kaloryczności warto po nie sięgać. Są na pewno lepszą przekąską niż pączek. Jedząc orzechy nie tylko zapobiegamy wielu chorobom, ale również wspieramy pracę całego organizmu.
21,00 zł / 100 ml
66,74 zł / 100 ml
komentarze (0)