- News
- 0 polubienia
- 913 widoki
- 1 comments
- burak, burak właściwości, sok z buraka, zakwas z buraka, burak czerwony w lecznictwie
Burak czerwony
Burak to warzywo, które w obecnych czasach cieszy się dużym zainteresowanie wśród osób dbających o zdrowie. Okazuje się, że ta roślina posiada wiele właściwości wpływających na zdrowie człowieka. Jedną z najczęściej wykorzystywaną formą jest sok z buraka. Jest on łatwy w przygotowaniu i dostarcza organizmowi wielu cennych minerałów i witamin.
Zastosowanie buraka
Buraka możemy spotkać w wielu polskich domach w różnej formie. Jedną z najczęściej przygotowanych potraw na bazie tego warzywa jest barszcz czerwony. Możemy również przyrządzić z niego surówkę lub zrobić z niego dodatek do dań mięsnych. Mimo tego, że warzywo do niedawna królowało na naszych stołach w takich postaciach, teraz cieszy się ogromną popularnością u osób dbających o zdrowie. Przygotowywane soki i zakwasy z buraka posiadają ogromne właściwości, które wspierają organizm podczas wielu schorzeń. Najzdrowszą formą jest oczywiście spożywanie tego warzywa na surowo, jednak jego ziemisty posmak nie sprzyja sięganiu po niego w takiej formie. Dlatego dobrą alternatywą jest przygotowywanie w warunkach domowych soków i zakwasów.
Skład buraka
Burak posiada w swoim składzie substancję, które działają przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwpasożytniczo. Dodatkowo obecna jest witamina A, E, K, C oraz witaminy z gruby B. Zawiera w swoim składzie również minerały takie jak: potas, żelazo, magnez, wapń, chlor, fosfor, miedź, cynk, bor, fluor, lit molibden. Jak widać burak to warzywo posiadające kompleks witamin i minerałów, który w sposób naturalny uzupełnia organizm. Warzywo to posiada również w swoim składzie kwasy organiczne takie jak: kwas jabłkowy, winowy, szczawiowy i cytrynowy. Obecne są również polifenole, glikozydy, karotenoidy.
Właściwości buraka
W związku z bogatym składem buraka jest on nieocenionym źródłem witamin i minerałów dla organizmu ludzkiego. W swoim składzie zawiera dużą ilość żelaza i witamin z grupy B, dlatego jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na anemię. Żelazo i witaminy wyżej wymienione są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Substancje obecne w tym warzywie wpływają na obniżenie ciśnienia oraz na prawidłowy poziom cholesterolu, wpływają również na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co sprawia że spożywanie soku z buraka zapobiega powstawaniu chorób układu sercowo-naczyniowego. Burak ogranicza ryzyko powstawania zawałów oraz choroby niedokrwiennej serca. W swoim składzie posiada betainę, która działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dlatego zaleca się przyjmowanie soku z buraka podczas infekcji. Przyspiesza regenerację organizmu oraz przyczynia się do zwiększenia sił obronnych organizmu. Warzywo to wpływa kondycję skóry. Zawarte w składzie antyoksydanty zapobiegają przedwczesnemu obumarciu komórek naskórka. Osoby zamierzające zrzucić kilka kilogramów powinny również sięgnąć po buraka. Wpływa on na przyspieszenie metabolizmu, a wszystko to zawdzięczamy obecności dużej ilości błonnika. Sportowcy też powinni docenić tą roślinę, zwiększa ona wydolność organizmu.
Najważniejsze właściwości buraka:
- reguluje poziom cholesterolu
- przyspiesza metabolizm
- chroni przed zawałem serca
- wpływa na prawidłowy stan naczyń krwionośnych
- obniża ciśnienie
- zapobiega starzeniu się skóry
- zwiększa wydolność organizmu
- wpływa na poszerzenie naczyń krwionośnych
- zapobiega powstawaniu anemii
- działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo
- zwiększa odporność
- zmniejsza napięcie nerwowe
- zapobiega problemom z potencją
- zapobiega powstawaniu choroby nowotworowej jelita grubego
- chroni organizm przed toksynami
Przeciwwskazania do przyjmowania soku z buraka
Istnieje grupa pacjentów, dla których przyjmowanie buraka może przyczynić się do powstawania problemów zdrowotnych. Buraki w swoim składzie zawierają szczawiany, które nie są wskazane podczas reumatyzmu, kamicy nerkowej i dny moczanowej. Przyjmowanie szczawianów podczas tych schorzeń może zaostrzyć objawy tych chorób. Dodatkowo pacjenci z niskim ciśnieniem nie powinny przyjmować soku z buraka, istnieje bowiem możliwość wystąpienia niedociśnienia. Mimo tego, że sok z buraka jest źródłem kompleksu witamin, minerałów i innych substancji, każdy powinien zachować zdrowy rozsądek w jego przyjmowaniu.
Przepis na sok z buraka
Kilka sztuk buraka surowego należy obrać, za pomocą sokowirówki odcisnąć sok. Po upływie 30 minut sok można przyjmować. Należy pamiętać, że sok musi być przechowywany w lodówce.
Przepis na zakwas z buraka
Zakwas z buraka jest zalecany pacjentom u których występuje tendencja do anemii. Zakwas z buraka jest tak samo wartościowym produktem jak sok przygotowany ze świeżych warzyw. Obrane 0,5 kg buraków kroimy w plastry i umieszczamy najlepiej w kamionkowym naczyniu. Zalewamy 1 litrem przegotowanej wody dodając skórkę razowego chleba, czosnek oraz łyżkę soli i cukru. Tak przygotowany zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając go cienką gazą. Po sfermentowaniu należy przelać sok do butelek i przechowywać w lodówce.
Stosowanie naturalnych składników do uzupełnienia witamin i minerałów jest najlepszym sposobem. Substancje odżywcze obecne w owocach i warzywach cechują się lepszą przyswajalnością. Witaminy i minerały obecne w pożywieniu są ciężkie do przedawkowania. Inaczej sytuacja przedstawia się w gotowych suplementach. Oczywiście podczas dużych niedoborów zalecane jest uzupełnianie braków poprzez preparaty dostępne w aptece. Jednak naturalne sposoby są najlepszym rozwiązaniem.
komentarze (1)