Acerola - właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Istnieją sytuacje, w których zapotrzebowanie na tę witaminę znacznie wzrasta, a stosowanie odpowiedniej diety nie zawsze jest wystarczające. Dlatego często sięgamy po suplementy dostępne w aptece lub wdrażamy produkty szczególnie bogate w potrzebne witaminy. Acerola to jedno z bogatszych źródeł, które często jest doskonałym rozwiązaniem podczas okresu jesienno - zimowego, w którym często zapadamy na przeziębienie.

Czym jest acerola?

Acerola (pełna nazwa Malpigia granatolistna) to niewielkie drzewo lub krzew, które pochodzi z Ameryki Północnej. Nazywana jest również wiśnią Barbadosu lub nadgwiazdką granatolistną. Posiada charakterystyczne małe, czerwone owoce z soczystym miąższem. Stanowią one bogate źródło witaminy C i dzięki temu znalazły zastosowanie w farmakologii oraz kosmetologii. 

Pochodzenie aceroli

Acerola to krzew, który pochodzi z Ameryki Północnej. Obecnie jest uprawiana w wielu krajach egzotycznych takich jak Brazylia, Madagaskar czy Wyspy Kanaryjskie. Jeśli zapewnimy tej roślinie odpowiednie warunki, kwitnie ona przez cały rok. W Polsce można hodować ją w doniczkach, nie wymaga ona specjalnych warunków. Wystarczy zadbać, aby nie była narażona na działanie mrozu lub długotrwałą wilgoć. Pierwsze owoce pojawiają się po około 3-4 latach uprawy. Popularnie wykorzystuje się je do produkcji soków, napojów i dżemów. 100 gramów aceroli zawiera od 1400 do 2500 mg witaminy C. Dlatego jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym do produkcji naturalnych preparatów uzupełniających niedobór witaminy C.

Właściwości witaminy C

Kiedyś acerolę stosowano na takie schorzenia jak ospa, anemia, choroby płuc i wątroby. Owoce aceroli to nie tylko źródło witaminy C, w swoim składzie zawiera ona również witaminę A, witaminy z grupy B, białko, żelazo, wapń, magnez, mangan, fosfor i kwas foliowy. Dodatkowo owoce aceroli to doskonałe źródło cynku, potasu, beta karotenu i flawonoidów. Główną właściwością tej rośliny jest ochrona organizmu przed wolnymi rodnikami, warto więc stosować ją w przebiegu chorób nowotworowych, miażdżycy czy Alzheimera. Regularne stosowanie aceroli wpływa również pozytywnie na pracę serca i nerek. Acerola stymuluje układ odpornościowy pobudzając produkcję przeciwciał, które chronią organizm przed wirusami. Wspiera również wzrok i chroni przed rozwojem zaćmy oraz obniża ciśnienie tętnicze. 

Zastosowanie aceroli

Ze względu na bogate źródło witaminy C jest ona uważana za jeden z najzdrowszych owoców świata. Dlatego często jest wykorzystywana w preparatach zwiększających odporność. Jeśli chodzi o wykorzystywanie świeżych owoców warto pamiętać, że najwięcej witaminy C znajduje się w niedojrzałych owocach. Wystarczy zjeść 3 owoce, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, są jednak bardzo kwaśne w smaku. Jest również zalecana dla dzieci, nie istnieją przeciwwskazania do stosowania tej rośliny u maluchów. 

Popularne preparaty dostępne w aptece

W przypadku braku możliwości spożywania świeżych owoców, można sięgnąć po preparaty dostępne w aptece. Oto nasza propozycja:

Zastosowanie aceroli w kosmetologii

Mimo tego, że acerola jest kojarzona raczej w przemysłem spożywczym lub farmaceutycznym, coraz częściej znajduje zastosowanie w kosmetologii. Acerola wpływa na syntezę kolagenu, a w ten sposób wpływa na lepszy wygląd skóry. Dodatkowo obecność witaminy C w tej roślinie i wykorzystanie jej w kremach do twarzy zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek. Obecnie jest wykorzystywana również w kremach na przebarwienia oraz preparatach przeznaczonych dla osób z cerą naczynkową. Witamina C wpływa na wzmocnienie naczynek krwionośnych. Beta-karoten wpływa również na niwelowanie trądziku.

Kiedy najlepiej stosować acerolę?

Nasz organizm nie posiada zdolności do magazynowania witaminy C, nadmiar witaminy jest wydalany wraz moczem. Dlatego zarówno u dzieci, jak i dorosłych suplementy bogate w acerolę lub naturalne owoce powinny być stosowane w okresach wzmożonego zapotrzebowania. To znaczy, że najlepszym okresem będzie przyjmowanie aceroli podczas okresu jesienno-zimowego. 

Objawy przedawkowania aceroli

Podczas spożywania dużej ilości aceroli może dojść do przedawkowania witaminy C. Pacjent może odczuwać nudności lub mogą wystąpić objawy takie jak wymioty, biegunka i wysypka. Długotrwały nadmiar witaminy C może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych.  

We wszystkim trzeba zachować umiar, oznacza to, że podczas przyjmowania suplementów oraz produktów naturalnych należy kontrolować podaż witamin i minerałów. Długotrwałe przedawkowanie może prowadzić do powstawania negatywnych skutków. Dlatego stosujmy suplementy oraz naturalne produkty w optymalnych dawkach zalecanych przez producentów. 

Powiązane produkty

komentarze (0)

Brak komentarzy na ten moment
Product added to compare.