Wskazania:
- Leczenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego
Opis produktu:
Gaviscon o smaku mięty, ma postać zawiesiny doustnej w saszetkach. Może być stosowany w leczeniu objawów refluksu żołądkowo-przełykowego. Lek można przyjmować po wcześniejszym wstrząśnięciu, bezpośrednio wyciskając go z opakowania. Gaviscon nie zawiera cukru ani glutenu, dlatego może być stosowany przez diabetyków oraz osoby, które chorują na celiakię.
Czy wiesz, że?
Objawy refluksu żołądkowo-przełykowego to między innymi: zgaga, odbijanie czy niestrawność po posiłkach lub w okresie ciąży.
Składniki:
Gaviscon o smaku mięty: Substancjami czynnymi leku są: alginianu sodu, wodorowęglanu sodu oraz węglanu wapnia. W 1 dawce leku 10 ml znajduje się: 500 mg alginianu sodu, 267 mg wodorowęglanu sodu i 160 mg węglanu wapnia. Substancje pomocnicze: karbomer 974P, metylu (E218) i propylu (E216) parahydroksybenzoesan, sodu wodorotlenek, sacharyna sodowa, aromat miętowy nr 4, aromat miętowy nr 5 i woda oczyszczona.
Dawkowanie:
Dorośli i dzieci powyżej 12 lat: |
1-2 saszetki (10–20ml) po posiłkach i przed snem (do 4 razy na dobę). |
Przeciwwskazania:
- Nie stosować u osób z alergią na którykolwiek składnik leku
Działania niepożądane:
Jak każdy lek, lek ten może powodować działania niepożądane, chociaż nie u każdego one wystąpią.
Bardzo rzadko występujące działania niepożądane (u 1 na 10 000 pacjentów):
- reakcje alergiczne na składniki leku (np. wysypki skórne, trudności w oddychaniu, zawroty głowy)
Środki ostrożności:
- Między zażyciem innych leków a leku Gaviscon powinno upłynąć min. 120 minut
- Lek przechowywać w miejscu niewidocznym i niedostępnym dla dzieci
- Przechowywać w temperaturze poniżej 25°C
Interakcje z innymi lekami:
- brak danych
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości w zakresie stosowania leku niezbędna jest konsultacja z lekarzem bądź farmaceutą. Powyższy opis nie stanowi ulotki dołączonej do leku, z którą należy zapoznać się przed zastosowaniem preparatu. W celu zapoznania się z pełną treścią ulotki, pobierz plik znajdujący się na końcu karty produktu.