Wskazania:
- Osteoporoza
- Zapotrzebowanie na wapń
- Tężyczka
- Złamanie
- Alergia
Opis produktu:
Calcium Gluconicum Farmapol, tabletki, 50szt to lek w postaci tabletek, odpowiedni do stosowania podczas okresów zwiększonego zapotrzebowania na wapń. Zalecany podczas osteoporozy, po złamaniach kości, w okresie intensywnego wzrostu oraz wspomagająco podczas reakcji alergicznych.
Czy wiesz, że?
Osoby w osteoporozą posiadają skłonność do złamań kości. Osteoporoza polega na zaburzeniu przyswajalności wapnia.
Składniki:
Calcium Gluconicum Farmapol, tabletki, 50szt: substancję czynną: jony wapnia 45 mg w postaci wapnia glukonianu 500 mg, pozostałe składniki: skrobia ziemniaczana, talk, karboksymetyloskrobia sodowa (typ C), magnezu stearynian.
Sposób użycia:
Dorośli |
1-2 tabletki 4 razy na dobę |
Przeciwwskazania:
- Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik leku
- Lek nieodpowiedni w przypadku podwyższonego stężenia wapnia we krwi (hiperkalcemia)
- Nie stosować jeśli pacjent ma ciężką postać hiperkalciurii lub niewydolność nerek
- Nie stosować w przypadku przyjmowania dużych dawek witaminy D
Działania niepożądane:
Istnieje możliwość występowania działań niepożądanych podczas przyjmowania tego leku. Należy pamiętać, że nie u każdego mogą one wystąpić.
Częstość nieznana:
- wzdęcia
- zaparcia
- biegunka
- zwiększenie wapnia we krwi
Środki ostrożności:
- Stosowanie leku należy omówić z lekarzem w następujących przypadkach:przyjmowanie glikozydów nasercowych, zaburzenia czynności nerek, choroby serca, sarkoidoza, kamica nerkowa
- Kobiety w ciąży i karmiące piersią stosowanie leku powinny omówić z lekarzem
- Lek przechowywać w temperaturze poniżej 25°C
- Chronić przed światłem i wilgocią
- Przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci
Interakcje z innymi lekami:
Calcium Gluconicum może wchodzić w interakcje z lekami i substancjami takimi jak:
- tetracykliny
- wiązki fluoru
- witamina D
- parathormon
- glikokortykosteroidy
- glikozydy nasercowe
- tiazydowe leki moczopędne
- blokery kanałów wapniowych
- produkty zawierające szczawiany (np. szpinak, rabarbar)
- mleko i jego przetwory (jogurt, sery, kefir itp.)
- produkty zbożowe (pieczywo, makarony itp.)
- duże ilości tłuszczu
- produkty o zasadowym odczynie (np. ziemniaki, kapusta)